FOR DEN LYSTFISKER-INTERESSEREDE JÆGER

Juni 2024:
Mange jægere er også lystfisker-interesserede, aktive lyst- og fritidsfiskere, - også blandt vores egne medlemmer. Derfor har nu, medio juni 2023, oprettet denne underside på hjemmesiden, beregnet på  oplysninger, der kan have interesse for og er relevante for vores lyst- og fritidsfiske-interesserede medlemmer.

Hidtil har "bare" bragt sådanne oplysninger på "Aktuelt"siden, men fra nu af har den slags oplysninger således "deres egen side"

."Knæk og Bræk" - også på fisketuren !

04. oktober 2024:
Nye tal: Iltsvind i danske farvande slår rekorder

Området med iltsvind og fiskedød i de danske fjorde er nu større end Sjælland og Fyn tilsammen, og hermed er iltsvindet i danske farvande det næststørste nogensinde. Det viser nye tal fra Aarhus Universitet.
Læs mere
her

25. august 2024:
ANNONCE:

Kære alle jægere i jagtforeningen
Jeg ved at mange af jer også er ivrige lystfiskere, så derfor et spørgsmål herfra:
Jeg søger en dobbeltskroget jolle (sikkerhedsgodkendt) til ca 4 personer. Er der ophalervogn/trailer med er det fint, men ikke et krav. Jeg har sommerhus ved Elsegårde strand og tænker jollen skal ligge der. Jollen skal bruges til kystnært havjagt og selvfølgelig fiskeri.
Findeløn gives :-)
Mvh
Per Bisgaard 
Tlf. 20637048 - e-mail: per,bisgaardprofibermail.dk'

20. august 2024:
15 nye projekter skal skabe bedre lystfiskeri i Danmark

Havørreder i Københavns Havn, stallinger i Skjern Å, sandart i Haderslev Dam og gedder i Tissø. En række lystfisker-ildsjæle rundt i landet har netop fået grønt lys til, at deres projekt kan gå i gang med støtte fra National Strategi for Lystfiskeri. Danmarks Sportsfiskerforbund og flere medlemsforeninger har fået støtte til deres projekter.
Læs mere
her

18. juli 2024:
Havets problemer skal først og fremmest løses på land

Iltsvind, fedtemøg, døde krabber i lange baner og undervandsoptagelser af død havbund skræmmer de fleste.
Det er næppe gået nogens næse forbi, at vi står overfor at skulle løse en stor opgave i havet. Men nøglen til at løse havets problemer skal først og fremmest findes på land. Det står lysende klart, at vi må og skal reducere i vores udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet, hvis de kystnære farvande skal kunne genoprettes.

Hvilke handlinger skal sikre det?
Læs mere 
her

11. juli 2024:
Vi kender årsagerne - vi mangler handling

Over de sidste 20-30 år har vi vendt det blinde øje til havet og ikke koncentreret os om, hvordan det så ud under havoverfladen. Resultatet er, at miljøet i de kystnære områder er presset i bund.

Iltsvind i sommerhalvåret breder sig i styrke og omfang, ålegræs forsvinder og traditionelle fisk som skrubbe og ålekvabbe går markant tilbage. Vores viden om årsagerne er stor, og det har i flere år været kendt og anerkendt, at en af de vigtigste årsager til den dårlige tilstand i de kystnære vande skyldes udledning af næringsstoffer fra land. Især fra landbruget, men også i mindre grad fra punktkilder som f.eks. spildevand.
Læs mere her

07. juli 2024:
Nødråb: "De glemte søer" - landets grønne søer gisper ! - hjælp os med at dokumentere problemet

For 100 år siden kunne man stå ved bredden af en af landets mange søer og få øje på småfisk og vandinsekter nede i vandet. I dag er billedet mere grumset, for søer med rent vand, frodige vandplanter og en god og varieret fiskebestand er blevet et særsyn.
For kun 5 ud af 986 søer i vandplanerne er i god tilstand !
Den dårlige tilstand skyldes for høje koncentrationer af næringsstoffer, der primært stammer fra landbruget, men i visse søer også fra spildevand fra byer og industri.
Derfor har vi brug for din hjælp til at dokumentere, hvor slemt søerne har det, så vi kan kræve politisk handling og få genskabt sunde, klarvandede søer med en varieret og god bestand af fisk.
Alt du skal gøre er:

  • Besøg din lokale sø
  • Fyld en flaske eller et glas med søvand
  • Tag et foto eller en video af indholdet samt af søen
  • Fortæl eller skriv, hvordan din sø har det
  • Send det til os på deglemtesoer@sportsfiskerforbundet.dk 
  • Angiv tid, sted og dit navn

Husk, at du hermed giver tilladelse til, at vi må bruge materialet på Danmarks Sportsfiskerforbunds kanaler og må dele det med pressen, så vi kan udbrede kendskabet til søernes problemer. Brug #deglemtesøer, når du deler dine optagelser på sociale medier, og tag meget gerne @sportsfiskerforbundet.
Læs mere og se film om emnet
her

04. juli 2024:
Hvorfor går laksen tilbage ? - Danmarks Sports- fiskerforbund indgår i tværnational Task Force

Foto: Andreas Findling-Rottem

Flere steder i Nordeuropa er opgangen af atlantiske laks gået kraftigt tilbage de seneste par år. Det er stadig uvist præcis, hvad årsagen er. Derfor har Danmarks Sportsfiskerforbund sammen med nationale sportsfiskerforbund fra England, Norge, Sverige, Finland og Tyskland dannet en task force, der skal undersøge og forsøge at vende tilbagegangen.
Læs mere
her

24. juni 2024:
Historisk aftale er godt nyt for havmiljøet

En ny statslig arealfond med 40 milliarder skal bl.a. sætte skub i udtagningen af lavbundsjorder og rejsning af skov. Foto: Søren Astrup Jørgensen.

Regeringen og Den grønne trepart har her til aften præsenteret deres aftale om en grøn omstilling af landbruget. Aftalen indebærer blandt andet 40 milliarder til en statslig are-alfond og en CO2-afgift på landbruget. Danmarks Sportsfiskerforbund mener, at aftalen er godt nyt for havmiljøet, men pointerer, at der ikke er tid at spilde.
Læs mere
her

24. juni 2024:
Godt nyt: Havnaturfond på 500 mill. kr. skal genoprette livet i havet

Regeringen har sammen med RV, SF, EL og K i dag præsenteret en aftale om en Havnaturfond, som består af 500 mio. kr. Havnaturfonden skal være med til at genoprette livet i havet og indsamle data og viden om indsatserne. En rigtig god nyhed for torsk, fladfisk og andet liv i fjordene og de kystnære områder, mener Danmarks Sportsfiskerforbund (og det samme gør Danmarks Jægerforbund, se under "aktuelt").
Løs mere
her

20. juni 2024:
Stop for hjemtagning af store laks ved flere jyske åer

Fiskeristyrelsen har netop udsendt reviderede regler for hjemtagning af laks ved Skjern Å, Varde Å og Ribe Å. Det betyder, at den anden kvote for store laks ikke åbner den 16. juni. Der er derimod udmeldt stop for hjemtagning af store laks i resten af 2024. Ved Brede Å har foreningen valgt frivilligt at følge trop.
Læs mere
her

Juni 2024:

Det er forbudt at fange (hjemtage) torsk i hele 2024
..... og der må kun fanges/hjemtages een fedtfinneklippet laks pr. dag

Den fortsat dårlige biologisk tilstand for flere fiskebestande i Østersøen får også betydning for det rekreative fiskeri.
I 2024 må lystfiskere og fritidsfiskere ikke hjemtage torsk, og der må kun hjemtages én fedtfinneklippet laks pr. dag pr. person.
Med vedtagelsen af EU-reglerne om fastsættelse for 2024 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen er det besluttet at indføre forbud mod torskefiskeri i hele 2024. For det erhvervsmæssige fiskeri reduceres kvoten med 31 procent i forhold til 2023 og kan udelukkende bruges til bifangst af torsk i andre fiskerier. 
Forbuddet gælder i Ebeltoft Vig, men ikke nord for Færgehavnen og i farvandet omkring Hjelm.
Læs mere
her

11. juni 2024:
Danmark plantede ålegræs - også i Syddjurs Kommune. 
Danmarks Jægerforbund var med

Mere end 1.100 frivillige deltog over hele landet, da Tænketanken Hav og Syddansk Universitet med støtte fra Nordea-fonden plantede ålegræs lørdag den 8. juni. Ved Dybsø fjord kom miljøministeren forbi.
Læs mere
her
Se filmen Nyt liv til havet - Danmark planter ålegræs her.

Kysthjælpere i Aarhus har udsat de første tre lineanlæg til opdræt af muslinger til udsætning i Kalø Vig

Projektet Kysthjælper arbejder med tre elementer inden for marin naturgenopretning: Udplantning af ålegræs, etablering af stenrev og produktion af muslinger til udsætning. Det sidste projekt med udsætning af tre lineanlæg til dyrkning af muslinger blev fredag den 3. maj sat i vandet i Kaløvig.

Bliv kysthjælper

Har du læst temasiderne om tilstanden i vores have i februar-nummeret af "Jæger" ?

Hvis man ikke inden var klar over, hvor slemt det står til med tilstanden i vores omliggende havområder, så er man det så sandelig efter at have læst disse temasider.  Dødt vand - uden liv - i langt de fleste danske farvande, - og dermed uden føde for både fisk og vandfugle m.m. - Det er rystende læsning.
Dansk Sportsfiskerforening forsø- ger et "gøre noget" via "Projekt Kysthjælper". Det kan du læse meget mere om 
her.
Hvis du gerne vil gøre noget for at få bedre natur i Danmark, så tøv ikke med at melde dig til projektet.